Obyvateľom vadia havrany

19.04.2013 Liptovský Mikuláš

Populácia zákonom chránených vtákov patrí ku koloritu Liptovského Mikuláša.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Havrania populácia robí vrásky na čele mikulášskej radnici už niekoľko rokov. Obyvatelia mesta žiadajú radikálne riešenie formou vypílenia topoľov v meste.
Populácia zákonom chránených havranov sa už roky množí v jednotlivých častiach Liptovského Mikuláša. Kým pred piatimi rokmi ich výskyt v korunách topoľov obťažoval obyvateľov žijúcich pri železničnej stanici, dnes sa na hluk a znečisťovanie sťažujú majitelia domov na Petrovičovom nábreží v mestskej časti Palúdzka.
„Pri stanici sme topole vypílili najmä preto, že sa pripravovala rekonštrukcia Hurbanovej ulice a aj stromy boli už prestarnuté. Tým sa vyriešil aj problém s havranmi v tejto lokalite. Zbaviť sa množiacich havranov výrubom stromov však nie je riešenie problému,“ vysvetľuje Iveta Klepáčová, vedúca útvaru životného prostredia v Liptovskom Mikuláši. Topole na Petrovičovom nábreží slúžia najmä na zachytávanie západných vetrov. Silnejšie vetry by mohli napáchať veľké škody na majetku tunajších obyvateľov.
Plašenie tohto vtáctva je neúčinné a ani vyberanie vajíčok z hniezd by neprinieslo požadovaný výsledok. Na spoločnom stretnutí sa obyvatelia Petrovičovho nábrežia dohodli so zástupcami mesta, majiteľmi pozemkov, Povodím Váhu a ochranármi na opílení vrcholcov stromov. Práve tu sa nachádzajú hniezda asi 130-člennej havranej populácie. K realizácii prác však dôjde postupne s ohľadom na obdobie, populáciu vtáctva a tiež financie. Začať by sa malo už túto jeseň.



Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
 

Vyberte región